Topper Answer Writing For History Board Exam
Agar aapka bhi 30 March ko paper hai History ka toh Answer Writing Improve karna taki aapka full Number aaye
1) Mind Maps
2) Intro
3) 8 Points
4) Conclusion
5) Headlines
Cbse board exam History All The Best
If you want to join CUET UG Humanities batch
31 march ko Demo class hogyi
1st April ko Regular class start hogyi
Join your Dream college
#cbse #cbseboardexam #history #humanitiesdomains #reels
History bhi khatam...abb milte hi Geography mein!
๐ UGC NET / SET / GATE EXAM โ PAPER I
๐ฅ Most Important Topic for Exam: Historical Research
This is a MOST EXPECTED topic in Paper I โ donโt ignore it โ
โ Study of past events & facts
โ Based on documents, artifacts & records
โ Helps understand present & future
โ Focus on chronology & analysis
๐ก Quick Trick:
๐ Past + Evidence + Chronology = Historical Research
๐ Frequently asked in research methods
๐ High scoring + concept clarity topic
๐ Save this for revision
๐ Share with your study partner
๐ Follow @ComputerChiDuniya for more notes, PYQs & exam tricks
#ugcnet #setexam #gateexam #paper1 #researchmethods historicalresearch netpreparation studygramindia examready educationtips
ANTHROPOLOGY NOTES EXAM QUESTIONS
Actual Qs and Ans - Expert-Verified Explanation -Guaranteed passing score -24 Questions and Answers
-Format: Multiple-choice / Flashcard
Question 1: Cultural Relativism
Answer:
The moral and intellectual principle that one should withhold judgment about seemingly strange or exotic beliefs and practices.
Question 2: Ethnocentrism
Answer:
The assumption that one's own way of doing things is correct, while dismissing other people's practices or views as wrong or ignorant.
Question 3: Colonization
Answer:
The historical practice of one country occupying and exploiting another country.
Question 4: Culture
Answer:
The taken-for-granted notions, rules, moralities, and behaviors within a social group.
Question 5: Ethnography
Answer:
A prolonged and intensive observation of and participation in the life of a community; also the term for the resulting monograph of that particular group.
Question 6: Diversity
Answer:
The sheer variety of ways of being human around the world.
Question 7: Applied Anthropology
Answer:
Anthropological research commissioned to solve social problems or to serve an organization's needs.
Question 8: Biological/Physical Anthropology
Answer:
The study of the biological aspects of the human species, past and present, along with those of our closest relatives, the nonhuman primates.
Question 9: Quantitative Methods
Answer:
A methodology that classifies features of a phenomenon, counting or measuring them and constructing mathematical and statistical models to explain what is observed.
Question 10: Qualitative Data
Answer:
The reliance of many cultural anthropologists on this kind of data collection often generates questions with respect to total scientific objectivity.
Question 11: Fieldwork
Answer:
Long-term immersion in a community, normally involving firsthand research in a specific study community.
https://www.learnexams.com/study-content/anthropology-notes-exam-questions-51266
10 - Science. Govt. Q/P - April - 2025
Important tips for history social Studies class 10th
Topic nationalism in India
Civil disobedience movement
Non cooperation movement
Dandi March
Satyagrah
Khilafat aandolan
Role of society in different movements
Long answer type questions
Important pointers
TGT PGT #ancienthistory #historyshorts
#naveenacademy #ugcnet
Modern Indian History Module for Competitive Exams by Shivan sir...
#appscgroup1 #appscgroup2 #tgpscgroup2 #tgpscgroup2 #ssccgl
Targeting UGC NET History 2026? ๐ฏ Save this strategy blueprint immediately!
Unlock the "NET VIJAY" Strategy to clear your exam on the first attempt. Here is what you need to master:
โ
Top 10 High-Yield History Topics
โ
The 2-Hour Consistency Rule (Consistency Overwrites Intensity!)
โ
Strategic Advantage: Zero Negative Marking
Stop guessing and start preparing with a tactical dashboard. ๐
๐ Head over to our YouTube channel https://youtu.be/p2EMI839K_4?si=zqJpgwnXKDl-y4TL
for the FULL video and to get access to 100% FREE bilingual notes, chapter-wise MCQs, and mock tests!
#ugcnet #historyaspirants #ugcnetpreparation #jrfhistory
NCET 2026 Last Days Strategy | Domain vs Non Domain Explained
.
.
.
#ncet2026 #studymotivation #studentmotivation #examstrategy #studyplan
.
.
NCET 2026 strategy
NCET preparation
Domain vs Non Domain
Teaching aptitude NCET
Study strategy for students
Exam strategy
Revision strategy
Mock test strategy
Modern Indian History Module for Competitive Exams by Shivan sir...
#appscgroup1 #appscgroup2 #tgpscgroup2 #tgpscgroup2 #ssccgl