Instagram story viewer> @wkwhye> Tagged
POSTS STORIES REELS TAGGED
Lear-Ara - Lear’s Macaw (Anodorhynchus leari).
This species can easily be confused with its relative, the Hyacinth Macaw. But Lear’s Macaw is not only a little smaller (70-75cm (27-29,5 in)including the tail feathers) but also more of a grayish blue on the head and the yellow patches of skin around the eye and the lower beak are differently shaped and paler.  This parrot that is also called Indigo Macaw nests in sandstone cliffs where it digs burrows into the wall. It feeds on a variety of nuts and plants but primarily on the licuri palm nut of which a single bird can devour over 300 per day! Like all parrots, they are not only clever but very skilled with their feet and beak and so, no nutshell is too tough for a Macaw. Also, the parrots are better with one foot just like us humans being right or left handed. In 2001 there were only 246 specimens left on the world but thanks to conservation efforts the total population number is over 1300 today :)
In the wild, the Lear’s Macaw‘s range is small. Just a dry area in the north east of Brazil. But hopefully the breeding programs will continue to help this amazing bird recover from the time when it was hunted for its feathers and the illegal pet trade. 
@actp_parrots @_bird_drawings_ @extinct_birdstagram @borb.a.day @lourdesberzas @animal.drawings.progress @ehmke.lukas @bailiwick_birdwatcher @quaternary.fauna @wkwhye @loroparque @zoo_zajac @learsmacaw @5wfoundation @senckenbergworld @claws.n.feathers @mikey_themacaw @sketchthebirdie @peppermintnarwhal @la_mirlina_de_campo @lynx.birbs @gredinia.illustrations 
#learsmacaw #anodorhynchusleari #learara #anodorhynchus #anodorhynchushyacinthinus #anodorhynchusglaucus #hyacinthmacaw #glaucousmacaw #macaw #macawart #learsmacawart #learsmacawproject #macawdrawing #wildlifeart #wildlifeartist #ara #endangeredspecies #southamericananimals #brazilianparrots #parrotart #parrotdrawing #indigomacaw #araraazuldelear
44
Blauscheitel-Motmot - Blue Crowned Motmot (Momotus momota).
Like almost all motmot species, this bird has long tail feathers of which two end in so called racquet-tips. The birds have the habit of swinging that tail from side to side like the pendulum of a clock when perching which gave them the nickname "clock-birds". At 43cm (17 in) and equipped with a serrated beak this animal is capable of taking small mammals or lizards but blue crowned motmots prefer invertebrates and the occasional fruit like figs in their diet. Sometimes they are even seen following armies of ants in order to prey on fleeing insects. During nesting season, a pair will search for burrows in dried out riverbeds or dig them themselves to build a nest at the end of the tunnel that can be 4m (13 ft) deep.  Motmots are native to rainforests in the north west of South America. Luckily these beauties aren’t threatened!
#bluecrownedmotmot #motmot #motmotbird #momotusmomota #blauscheitelmotmot #bluecrownedmotmotart #birddrawing #wildlifeart #birdartwork 
@lourdesberzas @a_very_long_time_ago @kaylafiskbirds @borb.a.day @la_mirlina_de_campo @birdsnshoes @wkwhye @haruki_works @_bird_drawings_ @extinct_birdstagram @senckenbergworld @moser.nature @cheffronart @allthe_birds @gredinia.illustrations @ipaintbirbs @chestofdrawers.in
23
back to up